Yeni merkez ofisimiz İmtaş Park’ta hizmetinizde · Kapımız açıkOnline ödeme sistemindeki geçici arıza için özür dileriz7/24 danışma hattı 0850 307 38 38 · Borcunuzu telefonla sorgulayınGoogle’da 4,8 ★ · 430 yorum · Ücretsiz keşif için teklif alın
Bina & Site Yönetimi

Kapıcı elektrik, su, doğalgaz vb. giderleri ödemek zorunda mıdır?

Haziran 5, 2020Yayın tarihi
2 dkOkuma süresi
0Yorum
Kapıcı elektrik, su, doğalgaz vb. giderleri ödemek zorunda mıdır?

Kapıcılara yapılan ödemeler konusunda çok sayıda sorular soruldu. Sorulan sorular arasında ortak konulardan biri de kapıcı için ödenen elektrik, su ve doğalgaz  gibi kapıcı giderlerinin durumu.

Bir önceki yazımızda da vurguladığımız üzere, konut kapıcıları yönetmeliği gereği kapıcıya tahsis edilen konut karşılığında kapıcı ücretinden kira adı altında kesinti yapılamaz. İş sözleşmesi devam ettiği sürece kira istenemez. Kapıcı için ödenen elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin durumu da yine aynı yönetmelikte düzenlenmiştir.

Kapıcı Giderleri Sözleşme İle Belirlenir

İlgili yönetmeliğin 13. Maddesi’ne göre, kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirlenir. Dolayısıyla kat malikleri adına kapıcıyla/kapıcılarla sözleşme yapan yöneticilerin bu giderlerin nasıl dikkate alınacağı hususunu unutmaması gerekir. Kat malikleri, kapıcının söz konusu giderlerini yüklenmeyi uygun görüyorlarsa sözleşmeler buna göre düzenlenmelidir. Tam tersi giderlere katlanmak istememeleri durumunda ise ilgili giderler bizatihi kapıcı tarafından karşılanır.

Kapıcı Giderlerinin Vergi Yükümlülüğü

Kapıcının söz konusu giderleri kat malikleri tarafından karşılanırsa vergisel bir yükümlülük yoktur. Zira kapıcılara verilen ücretler vergiye tabi tutulmamaktadır. Dolayısıyla, para ile temsil edilebilen menfaatler de bu anlamda verginin dışında kalır. Öte yandan kıdem tazminatının hesaplanması aşamasında süreklilik arz eden bir ödeme yapıldığından dikkate alınması gerekir. Hesaplama yapılırken son bir yıllık faturalar 365’e bölünmek suretiyle bir günlük tutar bulunmalı ve giydirilmiş ücret buna göre tespit edilmelidir (Yargıtay 22.HD. 2013/26125 E. 2013/22405 K. 25.10.2013).

İMZA BİNA VE SİTE YÖNETİMİ

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayımlanmaz. Yorumlar onaylandıktan sonra görünür.

Okumaya devam

Benzer yazılar.

Apartman Yöneticisi Nasıl Seçilir ?
Bina & Site Yönetimi

Apartman Yöneticisi Nasıl Seçilir ?

Apartmanlarımızda bir takım güvenliği ve düzeni sağlamak için apartman yöneticileri bulunmaktadır. Apartman yöneticilerinin belirli yetki ve sorumlulukları vardır. Peki apartman yöneticileri nasıl seçilir ? en çok merak edilen ve sorulardan birisidir. Gelin hep birlikte inceleyelim… Genel yönetim işlerinin görülmesi Madde 35; Yöneticilerin görevleri tapuya kayıtlı yönetim planlarında detaylandırılmış olabileceği gibi temelde Kat Mülkiyeti Kanunu 35. […]

16 dk
İlk adım

Binanızı dinlemek
bizden.

Ücretsiz keşif için kısa formu doldurun; uzman ekibimiz en kısa sürede size dönsün. Teklifimiz yazılı, sözleşmemiz taahhütsüz.

  • Ücretsiz keşif, yükümlülük yok
  • Taahhüt yok, ceza yok
  • Binanıza özel yazılı teklif