Yeni merkez ofisimiz İmtaş Park’ta hizmetinizde · Kapımız açıkOnline ödeme sistemindeki geçici arıza için özür dileriz7/24 danışma hattı 0850 307 38 38 · Borcunuzu telefonla sorgulayınGoogle’da 4,8 ★ · 430 yorum · Ücretsiz keşif için teklif alın
Bina & Site Yönetimi

Kiracılar genel kurul toplantılarından oy kullanabilir mi ?

Haziran 5, 2020Yayın tarihi
3 dkOkuma süresi
0Yorum
Kiracılar genel kurul toplantılarından oy kullanabilir mi ?

Kat Mülkiyeti Hukuku kapsamında gelen soruların başında; kiracı olarak olağan ya da olağanüstü toplantılarda oy kullanıp kullanılamayacağıdır. Bu sorunun nedeni aslında ortak giderler kiracılar tarafından ödenirken, bu ortak giderlere ait kararların alındığı toplantılarda kiracıların da fikir bildirme istediğinden kaynaklanmaktadır. 

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 31’inci maddesi bize kiracıların oy kullanıp kullanamayacağı ile ilgili cevap vermektedir. 

Madde 31/1 – Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir. 

Birinci fıkrada belirtildiği üzere, oy hakkını sadece kat maliki üzerinde sınırlandırmıştır. Olağan ya da olağan üstü toplantılarda kullanılacak oyun kat maliki tarafından kullanılabileceği ve devamında kat malikine uygulanabilecek sayısal sınırlamalardan bahsetmiştir. Bu maddelerin ruhundan dahi kiracının da oy kullanabileceği hususu anlaşılmamaktadır. 

Fakat aynı maddenin 2007 yılında değiştirilen son fıkrasında ise; vekalet sistemi düzenlenmiştir. Madde de açıkça; “Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir” denmiştir. Bu da kat maliki olağan ya da olağan üstü toplantılarda kullanılacağı oyunu atayacağı bir vekil ile kullanabileceği hususunu dile getirmiştir. Kiracıların işine yarayan husus, vekillik sisteminde kanunun vekilin durumu konusunda bir sınırlama getirmemiş olmasıdır. Kısaca; vekilin dışardan olması ya da kat maliki olmaması gibi sınırlamalar getirmemiş oluşu ve tayin edilecek vekil adı yazılı bir yazı ile tayin edilebilmesidir. Aşağıda örnek olarak bir vekaletname gösterilmiştir. 

Bu nedenle, Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi genel kurullarda kiracılar oy kullanabilmesi için kat malikinden alacakları adı yazılı bir vekaletname belgesi ile oy hakkına erişebileceklerdir. Kiracıların kat malikleri/kiralayanları ile yapacakları kira sözleşmesi aşamasında bu hususun mutlaka değerlendirilmesi gerekmekte, belki de kiralamanın devam ettiği sürece geçerli bir vekaletname verilmesi gerektiği günümüz koşullarında taraflar arasında hakkaniyet bakımından göz önünde bulundurulmalıdır. 


SİTE TOPLANTISI VEKALETNAME ÖRNEĞİ    

………… Sitesi Kat Malikleri Kurulu’na/Divan Başkanlığına    

…………. Sitesinin ……………….tarihinde yapılacak (ya da 2019-2021 arası yapılacak tüm toplantılar) olan olağan/olağanüstü kat malikleri kurulu toplantısında beni temsile kiracımız…………… ………….. …………… …… …………… ………… vekil olarak tayin ettim.    …………….. nolu kat maliki. Tarih…/…./20..

 Adı Soyadı:  

İmza

Av. Kadir Çetiner

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayımlanmaz. Yorumlar onaylandıktan sonra görünür.

Okumaya devam

Benzer yazılar.

Apartman Yöneticisi Nasıl Seçilir ?
Bina & Site Yönetimi

Apartman Yöneticisi Nasıl Seçilir ?

Apartmanlarımızda bir takım güvenliği ve düzeni sağlamak için apartman yöneticileri bulunmaktadır. Apartman yöneticilerinin belirli yetki ve sorumlulukları vardır. Peki apartman yöneticileri nasıl seçilir ? en çok merak edilen ve sorulardan birisidir. Gelin hep birlikte inceleyelim… Genel yönetim işlerinin görülmesi Madde 35; Yöneticilerin görevleri tapuya kayıtlı yönetim planlarında detaylandırılmış olabileceği gibi temelde Kat Mülkiyeti Kanunu 35. […]

16 dk
İlk adım

Binanızı dinlemek
bizden.

Ücretsiz keşif için kısa formu doldurun; uzman ekibimiz en kısa sürede size dönsün. Teklifimiz yazılı, sözleşmemiz taahhütsüz.

  • Ücretsiz keşif, yükümlülük yok
  • Taahhüt yok, ceza yok
  • Binanıza özel yazılı teklif